capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

Experiència pilot a l’Escola Volcà Bisaroques (Olot)

Detalls específics

Data 2017-05-10
Tema Compostatge
Nivell educatiu Primària
Escola Volcà Bisaroques

Resum

Olot desenvolupa una experiència pilot a l’Escola Volcà Bisaroques per convertir la matèria orgànica en compost

Notícia

Olot desenvolupa una experiència pilot a l’Escola Volcà Bisaroques per convertir la matèria orgànica en compost

TV OLOT: prova-pilot-reciclatge-escola-bisaroques

RADIO OLOT: reciclatge-lescola-bisaroques

 

L’Escola Bisaroques d’Olot ha estrenat una experiència pilot amb uns nous compostadors de matèria orgànica. Des del gener que tenen en marxa aquests aparells que converteixen les restes de fruita i verdura del dinar del centre en compost per l’hort de l’escola i per altres espais d’Olot. El consistori estudia estendre-la a més centres després de l’èxit.

 

CompostBisaroques 08052017 768x510 

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olot ha implantat una prova pilot a l’Escola Volcà Bisaroques per fomentar el reciclatge de la matèria orgànica. La iniciativa porta activa des del gener i es tracta d’un termocompostador giratori que permet que un grup d’alumnes coordinats per un monitor transformin la matèria orgànica en compost.

 

L’Escola verda Volcà Bisaroques d’Olot és pionera a la comarca pel que fa al reciclatge de la matèria orgànica. Al gener, l’Àrea de Medi Ambient del consistori va incorporar en aquest centre educatiu un termocompostador giratori, per valor de 400 euros. L’aparell permet convertir els residus orgànics frescos en fertilitzants amb aspecte de terra vegetal que els alumnes apliquen a l’hort de l’escola. El compostatge es realitza a una temperatura d’entre 25 i 55ºC mitjançant l’activitat de microorganismes.

 

En els primers tres mesos de funcionament, els alumnes de l’Escola Bisaroques han recollit 165 quilos de restes de verdura i fruita, els quals han permès obtenir 80 quilos de compostatge. Veient els bons resultats d’aquesta experiència pilot, que es mantindrà en aquesta escola olotina, l’ajuntament estudiarà la possibilitat d’implantar el sistema a la resta de centres educatius d’Olot.

 

Creixement i beneficis

A hores d’ara no tot el menjar del menjador passa pel compostador per falta d’espai, el que fa creure amb el potencial que hi ha amb aquest mètode per donar una nova oportunitat a la fracció orgànica. No només hi ha resultats immediats amb el compost i les utilitats que se’n desprenen sinó també amb la conscienciació de la necessitat del reciclatge als alumnes que poden traslladar a casa amb els seus pares. Des de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olot, Marc Arimany ha explicat que entre els beneficis d’aquest compostador hi ha el fet de ser alçat ja que es pot ventilar més i no fa tanta pudor. A més, queda fora de l’abast d’altres animals.

 

A banda, la Planta de Compostatge

L’experiència amb aquest compostador a l’escola Bisaroques ha estat pilot i ara el consistori està estudiant comprar-ne més per posa-ho a més centres educatius de la ciutat. De fet, el reciclatge de l’orgànic, el contenidor marró, és una de les assignatures pendents que té encara la ciutat. A Olot, cada dia es recullen 1,16kg per ciutadà. Un 35,43% venen de la recollida selectiva i la resta van al rebuig. A banda d’aquesta nova iniciativa, Olot té 2.000 tones de Fracció Orgànica de Residus Municipals que es tracten a la Planta Comarcal. L’any passat en van sortir 1.219 tones de compost.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar