Detalls específics
Resum
Resum de les activitats principals que vam organitzar el curs 19- 20.Notícia
Resum de les activitats principals que van organitzar el curs 19- 20. Claustre final de curs 2019-2020. INS BOSC DELA COMA (Olot)
Vam començar aquest curs volent fer una gran campanya contra els dos principals impactes que produeix l’activitat humana sobre els sistemes naturals i ambdós deriven de la utilització abusiva i inadequada que fent del petroli: el canvi climàtic i la contaminació dels ecosistemes per plàstics. De seguida vam veure que ens quedaria un Pla d’acció de concurs:
- La universitat de Vic ens va oferir participar en un projecte de ciència ciutadana, en el qual, tots els nostres alumnes de 2n d’ESO recollirien mostres de les riberes del Fluvià i de les seves aigües, per tal de quantificar la contribució que des de terra ferma fem a la contaminació del mar per microplàstics.
- Vam contactar amb l’autor d’un article de la revista Quercus sobre les terribles conseqüències que té per a la fauna de vertebrats marins l’enorme quantitat de plàstics que arriben als oceans, l’Odei Garcia Garin, que ha fet el seu doctorat sobre aquest tema. L’Odei es va oferir per fer dues conferències gratis, a tots els nostres alumnes de batxillerat i als de ciències de 4rt d’ESO.
- Vam veure que arribaríem a tota la població escolar amb la nostra campanya.
- Abans de venir l’Odei, l’Anna Villatoro ens va aconseguir una gran xarxa de pescador, i Greenpeace ens va donar permís per a utilitzar els seus símbols en la nostra campanya. Vam decorar el vestíbul de l’institut penjant a la paret la xarxa de pescador sortint del Rainbow Warrior, per tal de pescar els envasos de plàstic del fons del mar, que vam representat amb un aquari. Teníem l’escenari preparat.
- La participació dels alumnes de 3r es va concretar elaborant el decorat del vestíbul el dia de Sant Tomàs i fent un concurs de dibuix per Sant Jordi, del qual sortiria l’estampació de les samarretes que vendrien pel viatge de 4rt.
- Els alumnes de 3r, principalment, també van ser els protagonistes de la bicicletada que vam organitzar la setmana d’esport, cultura i lleure, fins a Sant Feliu de Guixols i Palamós, dins la qual el grup de voluntaris de Greenpeace que s’acabava de formar a Girona ens va organitzar activitats relacionades amb la contaminació per plàstics i la necessitats de reduir el consum energètic.
- Només ens faltava implicar els alumnes de primer. Això ho solucionaríem modificant el contingut de les tradicionals sortides que fem a final de curs al centre de recuperació del cranc autòcton.
- La natura de seguida va decidir col·laborar, fent-nos veure una mostra dels terribles impactes que estem produint sobre ella. Aquest any ens ha portat un tast molt visible de la realitat del canvi climàtic, traslladant una impressionant mostra dels tradicionals aiguats de la tardor, al mes més eixut del nostre clima, al gener.
- Als anys 40 una riuada semblant se’n va emportar ponts i fàbriques cap al mar, aquest any només s’emportà plàstics, però quina quantitat! Tota la conca del Fluvià va quedar folrada de plàstics que va arrossegar el corrent. Els dies de la bicicletada vam poder comprovar que arribaven fins al mar.
- Vam participar, junt amb el parc natural, l’associació ecologista, altres escoles i les associacions de veïns en l’organització d’una gran campanya de recollida de plàstics, faríem vídeos, filmaríem tot amb drons, i convidaríem a participar a tota la comunitat escolar. Van coordinar aquesta activitat amb la recollida de mostres de la universitat de Vic. Tot estava lligat.
- A més a més, vam anar penjant al nostre portal web noticies sobre el que anàvem fent i la revista seria un monogràfic sobre la contaminació. Vam escriure articles explicat totes les nostres accions. També vam tenir la sort que la revista El TRAÇ ens va demanar un parell d’articles sobre la nostra escola verda i el nostre pla d’acció. Teníem la difusió garantida.
Tot es va aturar amb l’arribada del coronavirus. Aquest cop les conseqüències dels nostres impactes sobre la natura colpegen brutalment la nostra espècie. Ja no són els crans qui pateixen una infecció que condueix l’espècie a l’extinció, ni el boix, ni els oms, ni les oliveres, ni els castanyers. Darrere de casi totes aquestes pandèmies, que estan produint una de les més terribles extincions en massa que està patint la biosfera, està la nostra activitat industrial, fins i tot hi ha una infecció que està a punt d’extingir tota una classe zoològica (els amfibis) no només una espècie. La sospita que el coronavirus és “más de lo mismo” és més que una hipòtesi.
No podem acabar d’una altra manera, igual que està fent Greenpeace en les seves campanyes, que convidant-vos a aprofitar aquesta actitud de resposta global coordinada que ha hagut en tot el món per intentar canviar el funcionament de la societat de consum globalitzada a la qual pertanyem.
Pensem que podem fer dues coses relacionades amb la nostra campanya d’escola verda:
- Intentar que aquesta trista ocasió no incrementi l’abús que fent de la tecnologia, eina de la nostra potencialitat depredadora i consumidora d’enormes quantitats de recursos materials i energètics.
- No utilitzar ni una sola mascareta de plàstic. Les mascaretes casolanes de teixit retenen les gotetes de saliva que escampen el virus amb la mateixa eficàcia i es poden rentar i reutilitzar.
RESUM EN VIDEO. INS BOSC DE LA COMA (Olot)
Escriure un comentari