capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

SEMINARI GARROTXA

Detalls específics

Data 2015-06-02
Tema PROGRAMA EV
Nivell educatiu Primària-Secundària
Escola PROGRAMA EV

Resum

Activitat participativa de millora i coneixement del medi natural i social als Paratges de la Moixina (Olot)

Notícia

 
Copia de DSC 2913

Els recs que recondueixen l'aigua de les diverses fonts dels paratges de la Moixina constitueixen un dels hàbitats de més interès del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Es tracta d'ambients aquàtics d'aigües ràpides i fredes, molt rars a la Garrotxa i a Catalunya i on viuen alguns organismes (plantes i animals) amenaçats i alguns d'ells protegits.

Alguns d'aquests recs han patit en algun moment un abocament que ha canviat dràsticament l'ecosistema, de manera que plantes com els créixens han aparegut i crescut desproporcionadament, tot parant la velocitat de l'aigua i fent que la radiació solar escalfi l'aigua. Aquests canvis en l'ecosistema han afectat les espècies protegides i des del Parc Natural es fan actuacions d'eradicació controlada de créixens per tornar a la normalitat l'ecosistema.

L'activitat va consistir en arrencar plantes de créixens dels recs i dipositar-los al marge per assecar-los i, posteriorment, retirar-los a la planta de compostatge.

Aquesta acció ens permetrà anar recuperant aquest entorn aquàtic i, per tant, garantir la supervivència d’aquestes plantes i animals amenaçades.

Per altra banda, el reducte de roureda humida de roure pènol existent en aquests paratge, fa encara més especial l’indret. A la plana d’Olot, la situació és encara més extrema. S’escau que la cubeta olotina, bé que molt humida, ofereix molts indrets amb sòl poc favorables a l’agricultura, a causa de les colades volcàniques. La roureda de roure pènol, justament, deuria ocupar aquestes zones de millor sòl, de manera que ha sofert un procés secular de rompuda i transformació agrícola. Els escassos testimonis que ens n’han perdurat haurien d’ésser objecte de tracte proteccionista especial.

L'activitat va consistir en arrencar herbes com l'ortiga o arbustos com els esbarzers per tal de deixar pas a la vagetació de sotabos típica de les rouredes humides. Les restes vegeals es retiraran i es portaran a la planta de compostatge

Aquesta acció ens permetrà anar recuperant aquest entorn de roureda i tota la vagetació típica associada als boscos atlàntics.

Participants: 124 alumnes dels Comitès ambientals de l’INS Bosc de la Coma, INS Garrtoxa, Escola Pia i Escola Volcà Bisaroques. També hi han participat 10 docents dels centres educatius esmentats.

 

Per tirar endavant aquesta jornada es va comptar amb al col.laboració de:

  • Insitut Municpal d'Educació (Ajuntament d'Olot)
  • Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
  • Histitució Catalana d'Història Natural-Delegació de la Garrotxa
  • Educadors ambientals de TOSCA

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar