Detalls específics
Data
2019-05-30
Tema
Biodiversitat
Nivell educatiu
Primària-Secundària
Resum
Acció en xarxa per millorar la biodiversitat. Retirada del creixen bord a La Moixina.Notícia
Va edició de l'ACICÓ MOIXINA
Activitat participativa de millora i coneixement del medi natural i social als Paratges de la Moixina (Olot)
El diamrsts 28 de maig d e2019, dins el marc de la Setmana de la natura, el seminari d'eScoels verdes de la Garrotxa va dur a temre la Va edició de l'acció Moixina. 123 alumnes de 5 escoles i instituts han estat treballant per recuperar els recs dels Paratages de la Moixina i la seva biodiversitat.
Els recs que recondueixen l'aigua de les diverses fonts dels paratges de la Moixina constitueixen un dels hàbitats de més interès del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Es tracta d'ambients aquàtics d'aigües ràpides i fredes, molt rars a la Garrotxa i a Catalunya i on viuen alguns organismes (plantes i animals) amenaçats i alguns d'ells protegits.
Per altra banda, el reducte de roureda humida de roure pènol existent en aquests paratge, fa encara més especial l’indret. A la plana d’Olot, la situació és encara més extrema. S’escau que la cubeta olotina, bé que molt humida, ofereix molts indrets amb sòl poc favorables a l’agricultura, a causa de les colades volcàniques. La roureda de roure pènol, justament, deuria ocupar aquestes zones de millor sòl, de manera que ha sofert un procés secular de rompuda i transformació agrícola. Els escassos testimonis que ens n’han perdurat haurien d’ésser objecte de tracte proteccionista especial.
Durant aquesta acció d’Aprenentatge-servei, s'han dut a temre tres activitats:
a) Xerrada informativa sobre els valors de la Moixina que es durà a terme a les diferents escoles verdes de la comarca en les dats següents:
Escola Pia 07/5/2019 14:00h
INS La Garrotxa 10/5/2019 10:30h
ESC La Bòbila 13/5/2019 12:30h
ESC Volcà Bisaroques 14/5/2019 12:30h
INS Bosc de la Coma 15/5/2019 11:00h
b) Arrencar plantes de créixens bord dels recs i dipositar-los al marge per assecar-los i, posteriorment, retirar-los a la planta de compostatge.
c) Conèixer els macroinvertebrats que s’amaguen entre les fulles i les arrels d’aquesta planta invasora
Aquestes accions ens han permès anar recuperant aquest entorn natural i descobrir-ne la seva singularitat. Una de les espècies més beneficiades pe aquestes accións és la libèl.lula blava.
Escriure un comentari