capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

EL MÓN DEL SURO A LES AULES DE L'ESCOLA TORRES JONAMA DE MONT-RAS (Baix Empordà)

Detalls específics

Data 2017-01-18

Resum

Mont-ras està situat al peu de les Gavarres, un massís cobert per boscos mediterranis.

Notícia

EL MÓN DEL SURO A LES AULES DE L'ESCOLA TORRES JONAMA DE MONT-RAS (Baix Empordà)

 

TORRES JONAMA1Mont-ras està situat al peu de les Gavarres, un massís cobert per boscos mediterranis que hem aprofitat moltes generacions d'empordanesos. De les Gavarres, tradicionalment se n'ha obtingut llenya; fusta; carbó; argila per fer maons, testos, cassoles i moltes altres peces.

 

Pels camins de les Gavarres hi han transitat pagesos que hi tenien, alguns encara tenen, el mas en un lloc assolellat i a redós de la tramuntana; pastors amb els seus ramats; caçadors de senglars, de conills, d'espàrrecs i de bolets; gent buscant la millor mata de farigola o romaní per fer-se'n aigua guaridora o posar-ne unes branques al rostit i d'altres a la recerca del bruc adequat per fer-ne una escombra o una bona pipa de la seva rabassa.

 

Un d'aquests molts recursos que el massís ha proporcionat als habitants dels pobles que l'envolten, és el suro. L'extracció de suro va ser motiu del desenvolupament i progrés industrial a molts pobles de la comarca, un d'ells, i d'especial rellevància, va ser Palafrugell i els seus voltants.

 

TORRES JONAMA2Aquest curs, a l'Escola Torres Jonama de Mont-ras hem volgut que els nostres alumnes coneguin la importància que va tenir, i encara té, la indústria surera a la nostra comarca. A través de l'estudi del passat, l'objectiu és la coneixença del present dels nostres boscos, del seu aprofitament actual i del potencial que tenen.

 

Els nens i nenes han conegut i estudiat aquest ecosistema que tenim tan a prop, les plantes i animals que hi viuen, l'aprofitament que se'n fa i les diverses maneres com se'ns convida a gaudir-lo, amb visites a museus, activitats esportives, itineraris guiats, festes, demostracions d'oficis o a través de la literatura.

 

Hem treballat a cadascuna de les aules i entre tots hem decorat l'escola recreant una sureda i penjant murals del que hem estat aprenent. Hem fet tallers utilitzant objectes de suro i hem anat d'excursió a visitar el Museu del Suro de Palafrugell i la sureda de Llofriu, els més grans fins i tot hem pujat a la Torre de Can Màrio i ens han explicat perquè es va construir. Hem vist reportatges i hem buscat informació amb els ordinadors i en llibres i finalment hem fet un pessebre amb molt de suro que es pot visitar a la mostra de pessebres, a l'Ajuntament de Mont-ras.

 

Hem descobert que d'alzines sureres no n'hi ha en cap altre lloc del planeta, només en zones concretes de la Península Ibèrica, nord d’Africa i al voltant del Mediterrani i que els productes de suro s'exporten a tot el món. Hem après tot el procés que ha de fer des de l'arbre per convertir-se en un tap, que per poder treure un bon suro cal que passin molts anys, que una panna de suro té ventre i esquena i que la feina a les fàbriques d'abans va ser molt dura però molta gent va poder-hi treballar fent diferents oficis. Al llarg de la història les indústries del suro han anat canviant i s'han anat modernitzant. Actualment se'n poden fer molts productes a més dels taps, com paper, roba, paraigües, sabates, ...

 

TORRES JONAMA3Les famílies que estan vinculades d'alguna manera al món del suro ens han ajudat amb explicacions i mostres de productes. Així, entre altres coses, hem conegut una manera de parlar i unes expressions que es diuen en aquesta zona i que tenen el seu origen a les fàbriques i treball del suro al segle XX. Els donem les gràcies per la seva implicació i col·laboració.

 

A través d'aquest treball interdisciplinar els alumnes de la nostra escola han reforçat moltes de les competències que hauran d'utilitzar al llarg de la tota seva formació, com la lingüística i comunicativa, la matemàtica, l'artística i cultural, el coneixement de l'entorn natural i social, i la digital i tractament de la informació.

 

I el més important, tota la comunitat educativa s'ha fet ressò de la importància que té conservar el record de maneres de fer i viure que han marcat la nostra història i d'un patrimoni natural/industrial com són les suredes i el tractament del suro, que segons diuen va ser la primera indústria sostenible d'Europa i potser del món.

Escola Torres Jonama de Mont-ras

 

 

TORRES JONAMA4

 

TORRES JONAMA5

 

TORRES JONAMA6

 

 

Us convidem a visitar el nostre web i els diferents blogs, on hi trobareu aquesta i altres activitats que portem a terme a l’escola de Mont-ras.

http://www.xtec.cat/ceiptorresjonama/

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar