capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

Els ocells al Petit Montgrí

Detalls específics

Data 2020-06-09
Tema Biodiversitat
Nivell educatiu Escola bressol

Resum

L’escola bressol municipal El Petit Montgrí es troba situada en un lloc privilegiat, als peus del Montgrí.

Notícia

Els ocells al Petit Montgrí

 

D’ençà que al curs 2015/2016 una família ens va parlar de seducció ambiental, el Projecte ocells ha anat avançant. L’escola bressol municipal El Petit Montgrí es troba situada en un lloc privilegiat, a les portes del “Parc Natural Montgrí, Illes Medes i Baix Ter”, al peu dels aspres de la muntanya del castell, un espai de transició agroforestal mediterrani, ric en espècies de passeriformes de diferents famílies, tals com pardals, mallerengues, tallarols, gaigs, tudons, cardines, verdums o gafarrons.

La proposta inicial tenia com objectiu seduir a infants i professionals instal·lant menjadores a diferents espais de l’escola bressol. De novembre a febrer és el moment òptim per atraure varietat d’ocells a tocar dels vidres de l’escola. Així van començar a acostar-se mallerengues, pardals, entre altres.

Una altra iniciativa prioritària va ser posar protectors als vidres per tal d’evitar col·lisions d’ocells i mussols. Per impulsar aquest projecte vam comptar amb la visita de Jordi Sargatal, reconegut ornitòleg i naturalista, qui va col·locar la primera silueta d’aus al nostre centre.

Són diferents els motius que ens han portat a seguir aprofundint en el coneixement dels ocells. D’entrada la situació, l’entorn de l’escola que ho afavoreix. I per altra banda, la possibilitat d’incloure accions vinculades a diferents contextos d’acció del Programa Escola Verda:  currículum, participació, implicació en l’entorn natural, social i cultural.

Les principals actuacions desenvolupades han estat:

  • Instal·lació de menjadores i caixes niu
  • Instal·lació d’un abeurador
  • Col·locació de siluetes d’aus als vidres
  • Ús de pòsters d’ocells cantaires amb il·lustracions de Toni Llobet, artista i naturalista, per l’ambientació de l’escola i l’observació de les diferents espècies
  • Alliberament d’un esparver mitjançant la visita dels agents rurals
  • Creació d’una panera amb contes, àlbums, sons amb els cants dels ocells
  • Programació de tallers per a l’elaboració de menjadores amb material reciclat, pilotes de greix, barreja de cereals, fruita, etc.
  • Creació d’un racó amb guies, imatges, plomes, nius, etc.
  • Tria d’ocells per nomenar les aules i espais de referència
  • Formació al programa d’Escoles verdes dinamitzat per Tosca, Serveis ambientals d’Educació i Turisme

 

2020 PETIT MONTGRI12020 PETIT MONTGRI22020 PETIT MONTGRI3

 

Una escola amb un entorn verd i amb ocells és símbol de qualitat ambiental. El Projecte ocells és un pas més per introduir la connexió amb la natura i la sostenibilitat en el dia a dia d’infants i famílies. Estudis recents indiquen la relació entre salut i qualitat de vida amb la presència de verd i de natura i, per tant posen de manifest la necessitat que aquesta penetri en els medi urbà. Les accions realitzades al jardí de l’escola, han anat en la línia de garantir aquesta connexió, que entenem que a més ajudaran als infants a veure els ocells com uns animals propers i diversos, alhora que a millorar la seva sensibilitat naturalística.

La majoria d’actuacions han comptat amb la col·laboració de les famílies del centre, així com l’àrea de medi ambient de l’ajuntament de Torroella de Montgrí per tal d’afavorir el treball en xarxa i la vinculació a territori. L’escola bressol El Petit Montgrí va assolir el distintiu d’escola verda al juny de 2017 i és una escola de gestió compartida amb Suara Cooperativa.

Acompanyem l’article, d’un vídeo amb imatges de la trajectòria del projecte ocells al Petit Montgrí: Escola Bressol El Petit Montgrí. Els ocells.

Torroella de Montgrí, març de 2020.

 

Article elaborat per l’Equip educatiu de l’escola bressol municipal El Petit Montgrí amb la col·laboració dels tècnics municipals de l’àrea de medi ambient i educació de l’ajuntament de Torroella de Montgrí.

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar