Detalls específics
Resum
El 21 de març va tenir lloc a Pals la Trobada Comitès Ambientals de primària per inaugurar l'itinerari Camí del Corriol.Notícia
L’ITINERARI PEDAGÒGIC CAMÍ DEL CORRIOL
El passat 21 de març va tenir lloc a la platja de Pals la Trobada de Comitès Ambientals dels centres de primària que són Escola Verda del Baix Empordà per inaugurar l’itinerari pedagògic Camí del Corriol creat per les mateixes escoles participants.
L'itinerari pedagògic Camí del corriol és un projecte que va néixer l'any 2021 des del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter. S'hi han implicat les 21 escoles de primària que són Escola Verda del Baix Empordà amb el suport de la cooperativa Gisfera, que ofereix els serveis pedagògics del Parc, de Tosca, assessoria del Programa Escoles Verdes a la demarcació de Girona i l’ajuntament de Pals.
Aquest projecte ha consistit en l'elaboració de 20 cartelleres per part dels alumnes dels centres educatius implicats amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre els valors naturals i les amenaces a l'ecosistema dunar així com dels projectes que està desenvolupant el Parc Natural per conservar aquest ecosistema tan fràgil.
L'itinerari s’ubica entre la platges del Grau i la Gran de Pals com a exemple de platges naturals i sistemes dunars en bon estat de conservació.
El projecte de l’itinerari pedagògic Camí del Corriol es va iniciar amb una xerrada a càrrec d’educadors/es de Gisfera a cada centre participant amb l’objectiu de plantejar el projecte i presentar l’indret on s’ubicaria l’itinerari, així com, els valors i les amenaces de l’ecosistema dunar. Aquestes 21 xerrades es van realitzar durant el mes d’octubre. El següent pas va consistir en organitzar 5 sortides per visitar “in situ “ la platja i les dunes i entendre la seva formació, funcionament, fragilitat i amenaces, organismes que hi habiten mitjançant diferents jocs i dinàmiques. Les 21 escoles es van organitzar en 5 grups i les sortides es van realitzar durant el mes de novembre.
A partir d’aquí es van plantejar les diferents temàtiques a treballar a cada cartellera i es van distribuir entre les escoles participants. En aquest sentit, cada centre educatiu es va organitzar per elaborar els continguts de la seva cartellera que consisteix en:
-Presentació general del tema
-Una pregunta que explica alguna curiositat titulada “Sabies que....?
-Una pregunta que condueix a visitar una altra cartellera “Vols conèixer....?
-Fotografies o dibuixos il·lustratius fets pels alumnes sobre la temàtica de la cartellera.
L’elaboració de les cartelleres es va dur a terme durant els mesos de gener i febrer.
Per tal de no carregar l’itinerari amb cartelleres físiques, des del Parc Natural es va plantejar de col·locar una petita estaca amb una plaqueta informativa i un codi QR que dirigeix a la web del Parc Natural i on el visitant pot veure cada cada cartellera relacionada amb aquell punt i elaborada per una escola diferent.
Després de molts mesos de dedicació, el dia 21 de març es va poder veure el projecte de l’itinerari pedagògic Camí del Corriol fet realitat. Aquest dia, els alumnes dels comitès ambientals de les escoles participants van poder gaudir d’una jornada festiva en la que es van organitzar diferents activitats de coneixement de l’entorn i van poder realitzar l’itinerari pedagògic Camí del Corriol tot seguint les estaques i observant les cartelleres elaborades per tots els centres educatius participants.
Aquest itinerari ha estat possible gràcies al treball desenvolupat pels alumnes i mestres de les escoles següents:
ESC Pedralta (Santa Cristina d'Aro), Gaziel (Sant Feliu de Guíxols), Els Estanys (Castell-Platja d'Aro), Torres Jonama (Mont-ras), La Sínia (Calonge), Pere Rosselló (Calonge), Vall Llobrega, Vedruna (Palamós), Carrilet (Palafrugell), Vedruna (Palafrugell), Pi Verd (Palafrugell), Torres Jonama (Palafrugell), Josep Barceló i Matas (Palafrugell), El Rajaret (Bellcaire d'Empordà), la Branca (Albons), Puig Rodó (Ullà), Quermany (Pals), Cor de Maria (La Bisbal d'Empordà), Mas Clarà (La Bisbal d'Empordà), Guillem de Montgrí (Torroella de Montgrí), Escola Joan de Margarit (La Bisbal d’Empordà).
Però el projecte de l’itinerari pedagògic Camí del Corriol ha donat un pas més implicant els 7 centres de secundària que són Escola Verda del Baix Empordà. En aquest sentit, el proper 12 d’abril, els comitès ambientals dels centres de secundària, realitzaran diferents tasques de conservació a l’indret on s’ubica l’itinerari com ara: col·locació de retenidors de sorra, tasques de neteja de residus, extracció d’espècies invasores, impermeabilització de les estaques amb vernís.
Per tal que els alumnes de secundària siguin conscients dels valors de l’espai i de l’existència de l’itinerari creat, els comitès ambientals de primària, durant el mes de març, han anat a visitar els comitès ambientals de secundària del seu municipi i els hi han presentat el projecte que han dut a terme. Ha estat una manera de passar el relleu i de comprometre’s en un projecte comú de conservació i sensibilització de l’ecosistema dunar.
Més informació:
https://parcsnaturals.gencat.cat/ca/xarxa-de-parcs/illes-medes/viure-hi/educacio-ambiental/itinerari-cami-corriol/
https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/Xarxa-de-parcs/montgri-illes-medes-baix-ter/viure-hi/edu-amb/itinerari-cami-corriol/Placa-fita_Corriol_v.2.pdf
Objectius del projecte:
-Sensibilitzar els infants dels valors naturals de l'ecositema dunar.
-Explicar la fragilitat i amenaces de l'ecosistema dunar.
-Implicar l'alumnat en la millora del medi ambient, donant-los el rol de divulgar els valors naturals de l'ecosistema dunar.
-Millorar les habilitats comunicatives de l'alumnat.
-Fer xarxa amb les altres escoles.
Escriure un comentari