capcelera compartim1

 

Notícies

Buscar

 lupa png

 

 

Projecte Plastic -Pirates al rec Clar de Vidreres

Detalls específics

Data 2023-02-13
Tema Residus
Nivell educatiu Secundària
Escola Vidreres

Resum

Alumnes del Comitè Ambiental de l'INS de Vidreres (La Selva) han dut a terme el projecte Plastic-Pirates al rec Clar.

Notícia

El Rec Clar no vol més plàstics!

Els alumnes de l’Institut de Vidreres de la comarca de La Selva, representants d’escola verda de cada grup classe, han participat en el projecte Plastic Pirates - Go Europe!

Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana finançat per la Unió Europea que vol conservar mars i oceans dels milers de residus que hi arriben arrossegats pels nostres rius. Com que, a nivell científic de forma exacte, es té molt poc coneixement d’aquest impacte, s’ha engegat una campanya de mostreig amb la col·laboració de molts centres educatius de diferents països, com ara Portugal,  Grècia, Bulgària, Hongria, Àustria, Itàlia, Bèlgica, Alemanya i Eslovènia.

A Vidreres no ens n’hem pogut estar i ens hem adherit a la campanya per valorar la contaminació per plàstics al REC CLAR, la riera que tenim ben propera al centre. Ens trobem a la plana de la Selva, una zona deprimida que, si plou abundantment, s’inunda. Properes a la riera hi ha altres rieres, com el rec de Pins i el rec Sorrer, que s’emplaça en un entorn agrícola amb camps de cultiu i plantacions de pollancres (Populus x canadiensis) i plàtans (Populus x hybrida). Situada entre l’A2 i l’AP7, la riera forma part del catàleg d’Espais d’interès natural i paisatgístic de les comarques gironines, pel seu paper com a connector ecològic entre els estanys de Sils, la zona del Pla de Vidreres i l’espai del PEIN del massís de Cadiretes.

El primer dia de mostreig els 6 delegats i delegades verdes de 1r i 2n d’ESO, van fer l’anàlisi quantitativa del mostreig, determinant el nombre de residus trobats per m2 en un transsecte delimitat de 50m x 20m de la llera de la riera.

Els delegats i delegades verdes de 3r i 4rt d’ESO, el segon dia de mostreig van dur a terme l’anàlisi qualitativa del residus trobats a la riba de la riera. Van fer tota una tasca de rastreig i classificació de residus que no ens va deixar indiferents. Vam recollir més de 6kg de brossa, un percentatge important de la qual eren plàstics d’un sol ús.

Finalment, els delegats i delegades verds de Cicles Formatius i Batxillerat van dur a terme l’anàlisi dels residus flotants i de microplàstics de dins de la riera i el treball de laboratori que se’n deriva.

Els resultats obtinguts s’han fet arribar als investigadors del projecte, aquests els validaran i compartiran a la pàgina web del projecte, on es podran consultar i comparar amb els resultats obtinguts a la resta de països implicats.

Es tracta d’una iniciativa europea coordinada pel centre de recerca alemany DLR Projektträger i finançada per la Unió Europea dins del programa Mission Restore our Oceans and Waters by 2023.

Els nostres agraïments al Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya que estan coordinant aquesta iniciativa a nivell espanyol, conjuntament amb la Universitat de Burgos i l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua – CSIC, que ens han facilitat el material i responen diligentment a totes les nostres peticions i dubtes.

ODS-Relacionats:

4- Educació de qualitat

11-Ciutats i comunitats sostenibles

13-Acció ple clima

15-Vida terrestre

17-Aliances pels objectius

 

Més informació:

https://www.plastic-pirates.eu/es

https://agora.xtec.cat/ies-vidreres/categoria/portada/page/2/

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar